Suosikkikohteiden turvallisuus: 5 parasta

Lomakohteen turvallisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä matkalle lähdettäessä. Listasimme suosituista kohteista viisi turvallisinta.

Split, Kroatia

Yksi maailman turvallisimmista kohteista on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, Split. Kuuluisan rantalomakohteen turvallisuusluokitus on jopa 5/5. Kokonaisuusindeksi turvallisuutta ajatellen on 62.1 (Helsinki 67.3, muu maailma 51.3). Mikäli matkustat Splitiin yksin, on päivällä liikkuminen erittäin turvallista (turvallisuusindeksi 98.8) ja kohde on turvallinen myös pimeän tultua (turvallisuusindeksi 87.5)

Antalya,Turkki

Suomalaismatkailijoiden kestosuosikki, Turkin Antalya, sopii hyvin koko perheen matkakohteeksi. Antalyan turvallisuusluokitus on 4/5 ja turvallisuusindeksi Antalyassa on peräti 74.7, kun se maailmanlaajuisesti on keskimäärin 55.7. Antalyassa on turvallista liikkua myös yksin: päivällä turvallisuus on yksinliikkujalle 86.7 (muu maailma 75.7) ja iltaisin sekä myöhään yöllä 76.7 (muu maailma 51.3). Antalya on turvallisempi kuin Suomen pääkaupunki Helsinki, jossa turvallisuusindeksi on 65.5.

Phuket, Thaimaa

Thaimaan Phuket on yksi suosituimmista - ja turvallisimmista - kaukokohteista. Turvallisuusluokitukseltaan (4/5) Phuket on Antalyan ja Helsingin kanssa samassa kategoriassa. Kokonaisturvallisuusindeksi on sen sijaan 56.6, kun sama luku maailmanlaajuisesti on keskimäärin 55.7. Yksin liikkuvalle Phuket on melko turvallinen sekä päivisin (83.3) että iltaisin (63.9). Phuket on turvallisuutensa suhteen samaa tasoa kuin Helsinki, jossa vastaavat luvut ovat 80.9 (päivällä yksin liikkuva) sekä 67.3 (yöllä yksin liikkuva).

Budapest, Unkari

Unkarin pääkaupunki Budapest on yksi suosituimmista eurooppalaiskohteista ja sen turvallisuusindeksi on tällä hetkellä 58.5, luokkaa 4/5. Budapest sopii erinomaisesti yksin matkustavalle: päiväsaikaan yksin liikkuvan turvallisuusindeksi on 81.7 (Helsinki 80.9, muu maailma 75.7) ja iltaisin 56.2 (Helsinki 67.3, muu maailma 51.3).

Bangkok, Thaimaa

Suomalaismatkustajat viihtyvät myös Thaimaan toisessa ykköskohteessa, Bangkokissa, jonka turvallisuus on luokkaa 4/5. Kokonaisuusindeksi turvallisuuden osalta on 62.1, mikä on hieman korkeampi maailman muihin lomakohteisiin nähden (55.7). Bangkok on turvallinen myös yksinään liikkuvalle, päivisin turvallisuusindeksi on 81.5 ja iltaisin sekä myöhään yöllä 61.5.

Autonvuokraajan muistilista matkalle

Ulkomailla autoa vuokratessa kannattaa olla tarkkana. Säännöt vaihtelevat maanosasta ja maasta toiseen.

Helppo Euroopan kiertue

Euroopassa autoa vuokratessa voit ajaa EU-maan ajokortilla. Liikenne on Iso-Britanniaa lukuun ottamatta vasemmanpuoleinen ja useimmat autovuokraamot sallivat maasta toiseen liikkumisen. Säännöt kannattaa kuitenkin tarkistaa autoa vuokratessa. Euroopassa ajavan kannattaa muistaa myös tietullit sekä valtatiemaksut.

Amerikkaan automaatilla

Yhdysvalloissa voit niin ikään ajaa suomalaisella ajokortilla. Ajokortin täytyy kuitenkin olla yli vuoden ikäinen ja vuokrauksessa tarvitset myös sekä passin että luottokortin. Mukana kannattaa pitää myös kansainvälistä ajokorttia. Yhdysvalloissa erillisen vakuutuksen ottaminen on suositeltavaa, sillä vuokrapaketin mukana tuleva vakuutus ei välttämättä kaikkea kata. Yhdysvalloissa peritään eurooppalaiseen tapaan tietulleja sekä siltamaksuja. Autot ovat usein automaattivaihteisia, manuaaleja on tarjolla pyydettäessä.

Oma auto kuljettajalla?

Aasiassa liikkuessa kannattaa muistaa, että suuressa osassa maita liikenne on oikeanpuoleinen. Vuokrauksen yhteydessä joudut useimmiten esittämään passin sekä luottokortin ohella kansainvälisen ajokortin. Köyhemmissä maissa kannattaa harkita myös kuljettajan palkkaamista, sillä hinta ei juuri vuokra-auton kustannuksista nouse.

Lontoon vehreys houkuttelee kesämatkailijoita

Lontoo on vilkas metropoli, jossa voit ostosten ohella rentoutua jokiajeluilla sekä upeissa puistoissa.

Saarivaltio Iso-Britannian pääkaupunki Lontoo tunnetaan erityisesti monipuolisista ostosmahdollisuuksistaan, mutta tällä kansainvälisellä metropolilla on toinenkin puolensa. Lontoossa voit nimittäin viettää kauniin kesäpäivän esimerkiksi veneilemällä pitkin maailmankuulua Thames-jokea tai Pohjois-Lontoon pieniä, idyllisiä kanavia.

Kuninkaallisia puistoja

Lontoo on harvinaisuus jopa eurooppalaisittain, sillä kaupungin keskustassa on kokoonsa nähden valtava määrä viheralueita. Kuuluisin puistoista on läntisessä kantakaupungissa sijaitseva, yli 140 hehtaarin Hyde Park. Kuninkaallisen Hyde Parkin halkaisee pieni Serpentine-lampi ja puiston länsiosasta löydät myös edesmenneen prinsessa Dianan muistolle rakennetun altaan.

Historiaa ja luontoa

Hyde Parkin pohjoispuolella sijaitsee kuninkaallinen Regent‘s Park, jota ympäröivät - Hyde Parkin tapaan - upeat, historialliset asuinrakennukset sekä vanhan Englannin tunnelma. Varsinaisen luonnon helmaan Lontoossa pääsee noin puolen tunnin junamatkan päässä Richmondissa. Pääset Richmondiin metron ja junan ohella myös Thamesia pitkin veneellä. Richmondista voit jatkaa matkaa kuninkaalliseen Richmondin luonnonpuistoon. Ikivanha Richmond Park tunnetaan etenkin villieläimistään ja voit halutessasi käydä vaikkapa ratsastustunnilla tai opastetulla lintubongauskierroksella.

Valitakko hostelli hotellin sijasta?

Eron tekeminen hotellin ja hostellin välillä ei ole enää niin yksinkertaista kuin aiemmin.

Monet hotellit tarjoavat pelkistettyjä palveluja, ja vastaavasti yhä useampi hostelli on kehittänyt palvelujaan lähes hotellitasoisiksi. Pääsääntö kuitenkin edelleen on, että hostelli on yksinkertaisempi ja edullisempi vaihtoehto, joka usein on hotellia epämuodollisempi ja yhteisöllisempi.

Hostellit tunnetaan parhaiten dormeistaan eli makuusaleistaan. Kyse on yhteismajoituksesta, jossa matkailija varaa ja maksaa yhden petipaikan – useimmiten kerrossängystä -, ei koko huonetta. Joissain hostelleissa on omia dormeja miehille ja naisille, toisissa kummatkin sukupuolet yöpyvät samoissa tiloissa. Myös kylpyhuoneet ovat usein jaettuja.

Dormi ja hostelli yleisemmin sopii varsinkin yksinään matkaavalle, jolla on valmiutta ja halua yhteisölliseen asumiseen, ja joka haluaa käyttää matkabudjettinsa muuhun kuin majoitukseen. Hostellit sijaitsevat usein kaupunkien keskustoissa, jolloin matkailija on valmiiksi kaiken nähtävän, tehtävän ja koettavan keskellä.

Yleensä hostellien hintoihin ei sisälly aamiainen, mutta sen voi ostaa erikseen tai syödä jossain lähialueen kahvilassa tai ravintolassa.

Hotellit ovat pääsääntöisesti hostelleja huomattavasti paremmin varusteltuja, ja tarjoavat monipuolisia palveluja ravintoloista ja baareista kuntosaleihin, kauneushoitoloihin ja kylpylöihin. Vastaanotosta saa tilattua kuljetuksia, retkiä ja muita oheispalveluja. Runsas aamiainen sisältyy useimmiten huoneen hintaan.

Hotellien hinnat ovat hostelleja korkeampia, ja etenkin sesonkiaikoina majoituksesta saa maailman suurkaupungeissa pulittaa lähes tähtitieteellisiä summia. Hotellit ovat myös hostelleja muodollisempia: kun hostellissa ollaan välillä aamiaisella pyjama päällä, hotellissa sellainen ei useimmiten tule kysymyksenkään.

Hotellit sopivat siis parhaiten yksityisyyttä, laatua, ja monipuolisia palveluja haluavalle matkailijalle.

Hintavertailu: Nepalissa on halvinta

Lomamatkaa suunnitellessa kohteen hintataso on usein ratkaisevassa asemassa. Hintavertailusta käy ilmi, että halvimman loman voi viettää Nepalin Kathmandussa.

Kathmandussa lomailevan keskimääräinen matkabudjetti on päivässä vain 14.93 euroa, mikäli matkailija yöpyy halvimmassa mahdollisessa hotellissa, käyttää yksityiskuljetuksen sijaan joukkoliikennettä ja syö edullisesti alemman hintatason ravintoloissa. Keskitason loman voi Kathmandussa viettää 73.77 eurolla päivässä ja käytännössä tämä tarkoittaa normaalihintaisia ravintoloita sekä majoitusta keskitason hotellissa. Kansainvälinen matkustushintaindeksi Nepalin Kathmandulle on 20.7, mikä on maailmanlaajuisesti erittäin alhainen: esimerkiksi Afrikan vastaava luku on 57.9 ja muun Aasian 40.2.

Hintava Helsinki

Kathmandulle Suomea lähellä sijaitsevista kohteista voi hinnalla kilpailla vain Turkin Istanbul, jossa halvalla matkustava selviää 35.33 euron budjetilla. Istanbulissa keskitason matkustus on sen sijaan Nepalin Kathmandua kalliimpaa - hintavammassa hotellissa asuvan ja tasokkaammassa ravintolassa ruokailevan lomabudjetti on tässä Turkin suositussa kohteessa 127.59 euroa. Istanbulin matkustushintaindeksi on kokonaisuudessaan 41.9. Muita edullisia kohteita ovat muun muassa Intian Chennai (matkustushintaindeksi 30.8) sekä Vietnamin Hanoi (matkustushintaindeksi 26.3). Sekä Istanbulille että kaukokohteille kalpenee kuitenkin Suomen pääkaupunki Helsinki, jonka matkustushintaindeksi on jopa 97.2. Helsingissä vieraileva selviää tilastojen mukaan halvimmillaan 88.24 eurolla päivässä. Keskitason loma Helsingissä maksaa sekin huomattavasti enemmän kuin Nepalissa tai Turkissa: 268.11 euroa vuorokaudessa. Helsingin matkustushintaindeksi on myös korkeampi kuin naapurivaltioissa: Euroopan keskimääräinen matkustushintaindeksi on 69.9.

Kalleinta Venezuelassa

Kallein kohde tällä hetkellä on tilastojen mukaan Venezuelan kaupunki Caracas, joissa halvin päiväbudjetti kohoaa noin 117.02 euroon. Näin siitäkin huolimatta, että matkustaja asuu halvimmassa mahdollisessa hotellissa ja syö halvinta mahdollista ruokaa. Keskitason majoituksella ja keskitason ruokailulla Venezuelan suosituissa kohteissa kuluttaa sen sijaan 310.59 euroa per päivä. Caracaksen maailmanlaajuinen matkustushintaindeksi on 122.1, mikä on muuhun maailmaan verrattuna huomattavasti korkeampi. Esimerkiksi Euroopan kohdalla vastaava luku on vain 69.6 ja koko maapallolla 61.7.

Lapsiperheiden kesälomakohteet: 5 parasta

Lapsiperheille sopivat turvalliset kohteet, jonne on suorat lennot ja paikanpäällä paljon aktiviteetteja sekä aurinkoa.

Kreeta/Kreikka

Suosittu kesälomakohde on alle neljän tunnin lentomatkan päässä ja paikanpäällä odottavat puhtaat rannat sekä lapsiystävällinen ravintolatarjonta. Hintatasoltaan kohde on keskiluokkaa ja Kreetan rauhalliset lomakylät ovat turvallisia myös perheen pienimmille.

Teneriffa/Espanja

Espanjan Teneriffa on yksi suomalaisten kestosuosikeista. Lapsiperheille kohde soveltuu siksi, että saarella on monipuolinen valikoima aktiviteetteja jokaiselle lomapäivälle: aika kuluu vesipuistoissa, safareilla, eläintarhoissa sekä lukuisilla lapsiystävällisillä hiekkarannoilla.

Alanya/Turkki

Alanya on turvallinen kesälomakohde myös lasten kanssa matkustaville ja puhtailla rannoilla on lisäksi tarjolla paljon erilaisia vesiaktiviteetteja. Alanyassa kannattaa käydä myös ostoksilla ja tämä kohde soveltuu hyvin myös arkkitehtuurin ystäville.

Rimini/Italia

Italian Rimini on ihanteellinen kohde etenkin kesä- ja heinäkuussa. Välimeren helmeksi kutsuttu kohde soveltuu hyvin myös kaupunkimaisemia kaipaaville ja junaverkoston ansiosta voit tehdä päiväretkiä lähiympäristöön.

Kööpenhamina/Tanska

Kööpenhaminaan pääsee Helsingistä alle kolmessa tunnissa ja Tanskan pääkaupunki tarjoaa lapsiperheille erilaisia aktiviteetteja etenkin kesälomakautena. Tarjolla on muun muassa kaupungin kuuluisa tivoli sekä leppoisa eläinpuisto.

Moni-ilmeinen Johannesburg

Johannesburg on pitkään ollut useimmille Etelä-Afrikkaan matkaaville vain kauttakulkukohde muualle maahan. Tämä noin 4,4 miljoonan ihmisen moni-ilmeinen metropoli on kuitenkin itsessään tutustumisen arvoinen.

Johannesburg, paikallisesti Joburg, edustaa niin hyvässä kuin pahassa noin 50 miljoonan ihmisen Etelä-Afrikan menneisyyttä ja nykypäivää. Apartheidin eli rotuerottelun seuraukset näkyvät edelleen kaupungin elämässä. Etelä-Afrikan valtavat tuloerot ja mustan väestön köyhyys heijastuvat Johannesburgissa rikollisuutena ja muina sosiaalisina ongelmina.

Johannesburg on Etelä-Afrikan taloudellinen keskus, ja yksi koko Afrikan suurimmista kaupungeista. Kaupungille tuovat omaleimaisuutta sen kaduilla toimivat, kaikkea maan ja taivaan väliltä myyvät kauppiaat ja laajat puistoalueet. Johannesburgia on kutsuttu maailman suurimmaksi ihmisen tekemäksi urbaaniksi metsäksi.

Kaupungin tunnusmerkit ovat Hillbrown ja Brixtonin telekommunikaatiotornit, jotka ovat samalla oivat maamerkit matkailijalle Johannesburgissa suunnistamiseen.

Liikekeskusta, Central Business District, on niin matkailijoiden kuin paikallisten suosiossa kauppoineen ja ravintoloineen. Muita nähtävyyksiä Johannesburgissa ovat esimerkiksi Newtown ja Market Theatren alue, Afrikan korkein rakennus Carlton Centre sekä Witwatersran yliopiston yhteydessä sijaitseva ihmiskunnan alkulähteitä ja kivitaiteita esittelevä Origins Centre.

Soweton esikaupunkialue, jossa suuri osa Johannesburgin mustasta väestöstä asuu, on myös yhä suositumpi matkailukohde. Alueella sijaitsevat esimerkiksi Etelä-Afrikan ensimmäisen mustan presidentin Nelson Mandelan museo, sekä apartheidmuseo. Sowetoon, kuten muihinkin esikaupunkeihin eli townshipeihin tehdään järjestettyjä retkiä – turvallisuussyistä townshipeihin ei pidä lähteä omin päin.

Etelä-Afrikan huumaavasta luonnosta ja eksoottisista eläimistä kiinnostuneille Johannesburgin läheisyydessä on mm. suosittu leijonapuisto Lion Park, jossa pääsee koskettamaan leijonanpentuja, syöttämään kirahveja ja tekemään minisafarin villieläinten keskellä.

Ravintoloita, baareja ja yökerhoja on monipuolisesti esimerkiksi Melvillen, Braamfonteinin, Rosebankin, Newtownin, Rivonian ja Sandtonin alueilla. Turvallisuussyistä yöelämässä on liikuttava luotettavilla takseilla ja isommassa porukassa. Ostosmahdollisuudet Johannesburgissa keskittyvät liikekeskustan hyvin ilmastoituihin ja tiukasti vartioituihin ostoskeskuksiin.

Parasta matkustusaikaa Johannesburgiin on marras-maaliskuu. Lennot Johannesburgiin kestävät noin 10 – 11 tuntia. Useimmat lennot Euroopasta lähtevät keskiyöllä ja laskeutuvat aamulla tai aamupäivällä. Aikaeroa ei ole. Suomesta Johannesburgiin ja muualle Etelä-Afrikkaan pääsee esimerkiksi Lufthansalla, British Airwaysilla ja KLM:llä.

Aurinkoinen Espanja on golffaajien kestosuosikki

Golf-kohdetta valitessa tärkeintä on sään ohella kenttien kunto sekä alueen muut palvelut.

Espanja on yhä yksi golf-turistien suosikkikohteista ja maasta löytyykin useita aktiivilomailijoita palvelevia kohteita. Aurinkorannikon kentät ovat suosittuja sekä aloittelijoiden että kokeneempien golffaajien keskuudessa ja alueelta löytyy aktiviteetteja koko perheelle.

Luksusta Espanjassa

Espanjan golf-kohteista suosittu on myös Kanaria, jossa esimerkiksi Anfi Tauron keskus tarjoaa matkailijoille luksustason loman. Playa del Ingles sekä saariryhmän muut alueet ovat vilkkaita myös iltaelämän suhteen ja kohteet soveltuvat hyvin myös lasten kanssa matkustaville. Espanjan ohella golf-matkailijan kannattaa huomioida myös Turkki, jossa aktiiviloman voi yhdistää kulinaristisiin herkkuihin. Kohteista esimerkiksi Belek tarjoaa golfin ohella monipuolisen valikoiman vesiurheilulajeja sekä upeat hiekkarannat.

Äkkilähdöt Viroon

Kiireisen golffaajan kannattaa etenkin kesälomasesongin aikana tarkistaa eteläisen naapurivaltion tarjonta. Virosta löytyy helposti edullisia golf-paketteja lyhyelläkin varoitusajalla ja kohteiden palvelutaso on yleisesti ottaen korkea. Viron golf-lomaan voit helposti yhdistää esimerkiksi kylpyläpaketin tai kaupunkimatkan Tallinnaan.

Herkuttelijan lomatärpit Euroopassa

Kulinaristien kannattaa kesällä suunnata Eurooppaan.

Pariisi

Ranskan pääkaupunki Pariisi ei ruokamatkailun kannalta juuri esittelyjä kaipaa. Täältä löydät paitsi perinteisen ranskalaiskeittiö herkkuja, myös maan ruokakulttuurin uusimmat trendit. Herkuttelun ohella voit tutustua maailmankuuluun arkkitehtuuriin sekä taiteeseen.

Rooma

Italian Roomassa on antiikin ajan aarteiden ohella valtava valikoima maan parhaimmiksi tituleerattuja ravintoloita. Hintatasoltaan Rooma on muuta Italiaa hivenen kalliimpi, mutta tämä historiallinen kohde tarjoaa ruoan ohella Euroopan monipuolisimmat ostosmahdollisuudet.

Berliini

Saksan pääkaupunki Berliini on erityisesti maan ruokakulttuuriin perehtyneen unelmakohde: täältä löydät muun muassa perinteista saksalaista makkaraa sekä alueen monipuolisimmat olutvalikoimat. Berliinin ohella kulinaristeja palvelevat myös muut saksalaiskaupungit aina Münchenistä Frankfurtiin.

Lontoo

Iso-Britannian pääkaupunki Lontoo ei niinkään englantilaisruoalla ylpeile, mutta sitäkin enemmän trendikkyydellä. Lontoosta löydät maailman huippukokit sekä trendikulinaristeille sopivat ruokalistat.

Nizza

Välimeren rannalla sijaitseva ranskalaiskaupunki Nizza on kulinaristien kestosuosikki. Aurinkoisessa lomakohteessa on toinen toistaan herkullisempia kalaravintoloita, jotka tuoreudellaan päihittävät jopa Pariisin. Nizzassa voit tutustua myös taiteeseen, toreihin, teatteriin sekä maailmantähtienkin suosimiin, upeisiin hiekkarantoihin.

5 takuuvarmaa aurinkokohdetta kesään

Oikukasta kesäsäätä voi paeta Euroopan kohteisiin, joissa paistaa varmasti aurinko.

Split, Kroatia

Adrianmeren rannalla Kroatiassa sijaitseva Split tunnetaan upeista maisemistaan sekä kiehtovasta historiastaan. Split soveltuu hyvin myös aktiivilomailijalle, sillä tarjolla on monipuolinen valikoima erilaisia vesiurheilulajeja.

Antalya, Turkki

Turkin suosikkikohde soveltuu hyvin kaikenikäisille ja kesän aikana alueelle löytyy helposti edullisia matkapaketteja. Lämpötilat saattavat heinäkuussa kohota suomalaisittain tukalan kuumaksi, joten Antalya on erinomainen alkukesän lomakohde.

Pafos, Kypros

Muinaista tunnelmaa tarjoava Kyproksen Pafos on paitsi välimerellinen aurinkoparatiisi, myös monen arkeologiasta kiinnostuneen lempikohde. Pafoksella on tarjolla myös herkullista ruokaa sekä esimerkiksi upeita käsitöitä sekä muita paikallisia erikoisuuksia kotiin viemisiksi.

Lissabon, Portugali

Portugalin pääkaupunki Lissabon tarjoaa vierailijoille vanhan kalastuskaupungin tunnelmaa sekä monipuoliset ostosmahdollisuudet. Täältä löydät myös alueen herkullisimmat, trendikkäimmät ja tuoreimmat kalaravintolat.

Ibiza, Espanja

Nuorten suosimalla bilesaari Ibizalla voi itse asiassa tehdä paljon muutakin kuin tanssia aamuun saakka. Tämä Espanjan lomahelmi tarjoaa vierailleen upeita rantoja sekä takuuvarmaa aurinkoa. Kohde sopii monipuolisten aktiviteettiensa johdosta hyvin myös lapsiperheille.

Kevätlomalle jopa alle tunnissa: 5 kohdetta

Helsingistä voi helposti piipahtaa viikonloppulomalla Euroopan kohteissa. Matka kestää parhaimmillaan alle tunnin.

Wien, Itävalta

Historiallinen soveltuu hyvin etenkin arkkitehtuurista kiinnostuneille, sillä Wienin kujilla on tarjolla toinen toistaan näyttävämpiä, muinaisia rakennuksia. Kaupungista löydät myös kymmeniä toreja sekä runsaan kulttuuritarjonnan.

Berliini, Saksa

Berliini on täydellinen kohde sekä taiteilijoille että historian ystäville. Kaupungin kortteleista löydät myös musiikkia, ravintoloita ja baareja - shoppailusta puhumattakaan. Historian ystäville on tarjolla pala Berliinin kaadettua muuria sekä valtava määrä museoita.

Riika, Latvia

Idyllinen Riika tarjoaa turisteille herkullista ruokaa sekä kauniin pikkukaupungin maisemat. Jugend-tyylistään tunnettu keskusta on UNESCO:n maailmanperintölistalla ja kaduilta löydät paljon edullisia kauppoja, putiikkeja ja kahviloita.

Amsterdam, Hollanti

Kanavistaan tunnetussa Amsterdamissa on rento eurooppalainen tunnelma ja valtava määrä nähtävää etenkin taiteenystäville. Amsterdamissa kannattaa käydä vaikka viikonlopun kestävällä shoppailumatkalla.

Tukholma, Ruotsi

Naapurivaltion saaristomainen pääkaupunki ei juuri esittelyjä kaipaa. Tukholmaan lento kestää alle tunnin ja paikan päältä löydät valtavan määrän ostosmahdollisuuksia sekä nähtävyyksiä. Tukholmassa voit nauttia myös modernin keittiön antimia sekä ihailla merenrantakaupungin maisemia.

Toukokuun pikaloma: näissä kohteissa sataa vähiten

Mikäli kaipaat takuuaurinkoa toukokuussa, kannattaa suunnata Espanjaan tai Kreikkaan.

Suomen toukokuu on usein arvaamaton, joten moni kesää kaipaava haikailee tuolloin auringon lämpöön. Kohteiden valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi Euroopan suosikeissa kuten Madridissa saattaa tuolloin olla yllättävän sateista, eikä lämpöäkään ole kesään nähden riittävästi. Espanjassa kevätlomalle kannattaakin suunnata Kanariansaarille sekä etenkin Teneriffalle tai Las Palmasiin. Molemmissa on lämmintä keskimäärin 23 astetta ja Kanariansaarille on toukokuussa helppo löytää edullisia lentoja.

Takuuaurinkoa Kreikassa

Toinen vähäsateinen kevätkohde on ehdottomasti Kreikka, jossa aurinko porottaa reippaasti jo toukokuussa ja lämmintä on keskimäärin 24 astetta - kohteesta riippuen. Aktiivista lomaa kaipaaville Kreikan Ateena tarjoaa historian ja kulttuurin ohella lähes hellelukemiin kohoavan kaupunkiloman. Rantakohteista aurinkoa ja lämpöä riittää etenkin suomalaisten suosimalla Rodoksen saarella. Kyproksen kohteista Paphos on niin ikään kesäinen: lämmintä on keskimäärin 25 astetta ja sateet ovat toukokuussa poikkeuksellisia. Sekä Kreikan että Kyproksen rantalomat ovat toukokuussa vielä kohtuuhintaisia, sillä Euroopan lomakausi koittaa vasta heinä-elokuussa.

Varaslähtö rantalomalle toukokuussa

Moni säästää rantaloman kylmiin talvikuukausiin, mutta lämpimään voi paeta jo kesää odotellessakin.

  1. Halvat matkat: Monissa lämpimissä lomakohteissa sesonki alkaa, kun Suomessa kylmenee. Huippusesonkeja - ja näin ollen kalleimpia - ovat esimeriksi joulun ja uudenvuoden aika sekä kylmät talvikuukaudet. Lennot suosikkikohteisiin ovat usein halvimpia juuri sesonkien ulkopuolella kuten esimerkiksi loppukeväästä. Toukokuussa on helppo löytää esimerkiksi viime hetken tarjouksia, joissa saat edullisesti sekä hotellin että lennot.

  2. Ei ruuhkia: Kun karkaat suosituille rannoille ennen sesonkia, vältyt myös pahimmilta ruuhkilta. Tilaa ei ole vain uimarannoilla - saatat välttyä jonoilta myös esimeriksi suosituimmissa nähtävyyksissä ja vierailukohteissa. Etenkin lämpimissä rantakohteissa voit juuri ennen huippusesongin alkua ja ennen varsinaisia kesäkuukausia viettää rauhallisen, hiljaisen ja rentouttavan loman.

  3. Pienempi lomabudjetti: Halvemmat hinnat eivät näy vain matkoissa, sillä sesongin ulkopuolella matkustava säästää myös muissa lomakustannuksissa. Monissa suosituissa kohteissa hintoja nostetaan tiettyjen tapahtumien sekä huippusesonkien ajaksi esimerkiksi hotelleissa, ravintoloissa ja rannoilla. Mikäli karkaat lomalle toukokuussa ja otat varaslähdön kesään, säästät siis myös paikanpäällä.

Erilainen kevätloma Euroopassa

Toukokuussa kannattaa matkustaa Euroopan kaupunkeihin, joissa voit helposti viettää tavanomaisesta poikkeavan kevätloman. Esittelyssä viisi kiehtovaa kohdetta.

Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnik on yksi Kroatian suosituimmista kohteista. Tämä historiallinen kaupunki tarjoaa paitsi valtavan määrän vanhan ajan arkkitehtuuria ja tunnelmaa, myös otolliset olosuhteet esimerkiksi vesiurheiluun ja purjehtimiseen.

Oslo, Norja

Lähes naapurissa sijaitseva Oslo jää usein muiden eurooppalaiskaupunkien varjoon, vaikka nähtävää riittää kaikenikäisille. Oslossa voit pistäytyä puistojen, terassilounaiden sekä kulttuurinautintojen ohella esimerkiksi kuninkaanlinnassa. Loman päätteeksi voit tehdä verovapaita ostoksia.

Varsova, Puola

Viime vuosien aikana kasvojaan kohottaneesta Varsovasta on tullut yksi Puolan trendikkäimmistä kohteista. Kulttuuriltaan ja historialtaan rikas Varsova on suomalaisittain edullinen kohde kevään viikonloppulomaan.

Lissabon, Portugali

Portugalin pääkaupunki Lissabon on kesän lomakuukausien aikana tukahduttavan kuuma, joten tämän historiallisen alueen nähtävyyksiä onkin hyvä kiertää keväällä. Arkkitehtuuriltaan kiehtovasta Lissabonista voit tehdä myös huipputrendikkäitä mutta edullisia ostoksia.

Hampuri, Saksa

Pohjois-Saksassa sijaitseva Hampuri ei välttämättä yllä Euroopan suosikkikaupunkien listalle, vaikka sen pitäisi. Hampuri on nimittäin yksi maailman tunnetuimmista ja vanhimmista satamakaupungeista. Käytännössä se tarkoittaa monipuolista valikoimaa toreja, historiallisia rakennuksia sekä upeaa, merihenkistä arkkitehtuuria.

Kesäkuun kaupunkikohteet kulttuurinälkäisille

Vilna, Liettua

Liettuan pääkaupunki Vilna on erinomainen viikonloppukohde kulttuurin ystävälle. Vilnassa voit käveleskellä idyllisiä, historiallisia katuja ja tutkia muinaisia linnoja - tarjolla on myös valtava valikoima taidetta. Vilnan hintataso on hivenen Euroopan Unionin keskitasoa matalampi, joten päivä tai pari vierähtää helposti myös ostoksilla.

Madrid, Espanja

Espanjan pääkaupunki sekä arkkitehtuurin ja taiteen keskus Madrid päihittää monet kilpailijansa mennen tullen. Madridista löydät valtavia museoita, muinaisia katedraaleja sekä tietenkin kuninkaan palatsin. Madridiin tullaan nauttimaan, eikä nukkumaan - päivän päätteeksi voit nimittäin nauttia paikallisia herkkuja tapas-baarissa ja sen jälkeen tanssia aamuun saakka.

Berliini, Saksa

Saksan pääkaupunki Berliini tunnetaan etenkin taiteestaan. Berliinissä taidetta on kaikkialla aina kaduilta kahviloihin sekä trendikkäisiin museoihin ja näyttelyihin. Nähtävää riittää myös arkkitehtuurin suhteen, sillä Berliinistä löydät myös palan muinaista, idän ja lännen erottanutta muuria.

Praha, Tšekki

Prahassa vierähtää helposti viikkokin, mutta kaupunki on myös täydellinen viikonloppukohde. Prahassa voit nimittäin sekä nauttia upeista kirkoista, silloista ja linnoista että käydä vaikkapa kylpylässä tai nauttia tasokkaan illallisen idyllisissä maisemissa.

Krakova, Puola

Puolan Krakova on hieman Suomen Helsinkiä kookkaampi kaupunki, jossa on tarjolla muinaista tunnelmaa ja valtava määrä historiaan liittyviä museoita. Kulttuurinnälkäisen aika Krakovassa vierähtää liiankin nopeasti, sillä viikonlopun voit viettää esimerkiksi katusoittelijoita kuunnellen tai taidenäyttelyitä kierrellen.

Huhtikuu sopii kaupunkilomaan

Huhtikuu on erinomaista aikaa viettää pikaloma Euroopan kaupunkikohteissa, joissa kevät on jo alullaan. Tässä kolme huhtikuista lomatärppiä.

Lontoo

Iso-Britannian pääkaupunki Lontoo on ihanteellinen kevätkohde, sillä kaupunki loistaa vihreänä ja keväisen raikkaana jo maaliskuussa. Lontoossa voit helposti yhdistää ostosreissut historiallisiin nähtävyyksiin sekä kulttuuriin. Kaupunki sopii hyvin myös lapsiperheille, sillä löydät Lontoosta myös koko kaupungin maisemat kattavan maailmanpyörän, eläintarhan sekä monia erityisesti lapsille tarkoitettuja musikaaleja ja teatterinäytöksiä.

Nizza

Välimeren rannalla sijaitseva Nizza lämpenee jo varhain keväällä. Tässä Ranskan lomahelmessä pääset nauttimaan raikkaan ilman ohella korkeatasoisesta ruoasta ja kulttuurista. Nizzan kaduilla käveleskellessä vierähtää helposti koko päivä ja idyllisen vanhakaupungin kujilla sijaitsevista pienistä putiikeista voit löytää todella ainutlaatuisia ostoksia kotiin viemisiksi. Nizza on täydellinen kohde myös taiteen ystäville, sillä löydät kaupungista kymmeniä gallerioita sekä modernin taiteen museota.

Istanbul

Turkin suosituin matkailukaupunki Istanbul on monelle lempikohde etenkin keväisin. Istanbul on upea, historiallinen kaupunki kahden kulttuurin - idän ja lännen - välissä. Aitoa turkkilaista tunnelmaa löydät arkkitehtuurin ohella muun muassa kaupungin monilta toreilta sekä Istanbulin legendaarisista kylpylöistä.

Halvat lennot

Hotellit

Autonvuokraus

Matkavarusteet